Søk i denne bloggen

lørdag 23. august 2014

Ribs & ribs

Var på Harrytur her om dagen for å kjøpe inn litt råvarer, da det fremdeles er vanskelig å få tak i enkelte ting i Norge uten å planlegge lenge før og bestille. Dro for å kjøpe svinenakker og håpet på å finne litt spareribs også. Og det hadde de. Kan det være så vanskelig å ha noen slike liggendes i butikkene i Norge da? (Av og til kan man riktignok ha flaks ved at enkelte butikker har det, men stort sett ikke). Er jo plenty med ribbe i handelen. Man kan jo selvfølgelig bare kjøpe ribbe å skjære opp selv men dette burde være hyllevare.

Men whatever, her er noen bilder fra dagens "ribs party".
Lagde en "vanlig" spareribs og en med Jack Daniel's pineapple sauce. Klikk her for mer detaljer om den. (Nederst på siden).


Ribs etc. legges først slik.


Etter ca. to timer.

På rista under ligger en vanlig spareribs.

Etter ca. to timer legge ribsen, som er kuttet St. Louis style, oppå annanasen.

Noen ganger underveis øses det saus over.



På med litt bønner.

Her etter fem timer, har bønnene blitt flyttet over i ovnen og spareribsen lagt opp for nærmere ettersyn og stell, dvs. et strøk med BBQ sauce.

Rimelig ferdig etter drøyt 5 timer.

Den vanlige spareribsen. 


Jack Daniel's ribs.

Denne er rene desserten.


mandag 11. august 2014

Test av Maverick ET-733 termometer og litt pulled pork

Skal man drive med barbecue, kommer man ikke utenom et skikkelig termometer. Har fra før iGrill som brukes sammen med iPhone. Er veldig kjekt ved at man kan sette alarmgrenser og ta ut kurver og greier. Har testet det bl.a. her og her. Men det har det sine begrensninger. Ikke så veldig glad i for mange vegger mellom sender og telefon. Og så lades jo telefonen ut ganske raskt.

Hvis man ser litt rundt på nettet som f.eks. youtube, er det ett termometer som stadig brukes; Maverick. Dette her er den nyeste modellen deres, ET-733. Tror ikke det er i handelen i Norge men det kan kjøpes online. Det består av to enheter, en sender som står ved grillen og en mottaker som man har med seg, f.eks. på soverommet hvis man lager mat over natten som her. Det har en rekkevidde på ca 90 meter og har to temperaturfølere. Det vanlige er å bruke en føler i kjøttet og en i grillen/røkeren. Prøvde med senderen på den ene siden av huset og mottakeren i 2.etg. på den andre siden av huset. Ingen problem.

Man kan sette alarm ved høy og lav røktemperatur. Da det var litt ruskevær denne natten, måtte markisen rulles inn og WSM'en sto naken og alene ute. Man fikk da testet alarmen på Maverick'en. Etter at kjøttet ble lagt på, lå tempen veldig stabilt rundt 107 grader og man tok etterhvert kvelden. Men utover natten ble det regn og sterk vind og dermed droppet tempen i WSM'en og man fikk lav temp-alarm rundt 01:30. Åpnet da litt mer på spjeldene i bunn og tempen steg sakte. Men så gikk det alarm igjen 04:30. Denne gangen var det for varmt, da det hadde blitt opphold og vindstille. Man måtte da strupe litt på spjeldene. Tempen lå siden rimelig stabilt til det var ferdig.



WSM 57cm klar til dyst.

Kjøpte en sånn hos Clas Ohlson. Veldig kjekk til å fyre opp med.

Brukte Heat Beads fra Australia i dag. Disse er litt harde å fyre opp, så måtte holde på en del minutter for at det skulle ta fyr. Men dette er veldig gode briketter som brenner lenge. Her er ca. 9kg. Og en god bit kirsebærtre for røk. Denne ble lagt i midten etter at det var skikkelig fyr.

Maverick ET-733. Sender og mottaker. Den fåes i flere farger.

"Prøvekaninen", en 2,2kg svinenakke som ble lagt på kl. 18:00. En føler i kjøttet og en føler sitter i en holder for å måle tempen i røken nærme risten der kjøttet ligger.

Her henger senderen. Den viser vekselsvis tempen fra de to følerne.

Sånn ser det ut ca kl. 10:00 dagen etter.

På mottakeren til høyre, ser man tempen i kjøttet, 82 grader og setpunktet for alarm på kjernetemp, 90 grader. Under er setpunktene for høy og lav alarm i røken og røktempen, 105 grader. Tempen lå stort sett rundt 105-110 grader under denne seansen.

Her viser termometeret i lokket 85 grader Celsius.

Maverick viser 106 grader der kjøttet ligger. Altså 21 grader forskjell fra Weber's termometer i lokket.

Da er klokka 15:00 og kjøttet er ferdig. 21 timer tok det.


Pulled pork sandwich.

Etter 21 timer er det fremdeles masse briketter igjen.


Ser ut til at det er en grunn til at dette termometeret er mye brukt. Veldig fornøyd må jeg si. Amerikansk termometer fra New Jersey, made in China. (Men det er jo det meste i dag....).





tirsdag 22. juli 2014

Singapore pork satay

Veldig enkel grilling i dag. Men veldig godt.  En pakke med sataymarinade og saus som en kollega tok med fra Singapore. Trenger bare kjøtt, en skvett vann og litt olje. Og en grill og grillspyd selvfølgelig.

Kjøttet i dag var svinefilet, skåret i terninger. Dette ble lagt i marinaden i morges, før jeg gikk i vei til en dags ærlig arbeid. Vel hjemme var det bare å fyre opp grillen og lage sausen mens kullet ble klart.

Man får tak i omtrent samme greiene i Norge. Har lagd dette før og da kjøpte jeg denne her i en Asia-butikk i Fredrikstad.

Som de fleste vet, så bør man legge grillspydene i vann i hvertfall en halvtimes tid, så de ikke brenner opp på grillen. Men hvis man legger de i varmt vann, så trekker de til seg vannet fortere.


Blir ikke så mye enklere enn dette.

Weber Smokey Joe i lett arbeid.

Med sataysaus og ris.


torsdag 10. juli 2014

Australian Ribeye

I dag ble det ribeye eller entrecôte som det heter på "godt norsk". Denne var født og oppvokst i Australia og hadde tygd en del korn; Grain fed. Skal visst være gode greier.

Da det bare skulle grilles for en person i dag, ble Weber's Smokey Joe benyttet. Den er veldig fin til småtterier som dette.


Fine stykker på ca 300g hver.

Saltet godt på begge sider og la den i kjøleskapet.

Her har den lagt med salt i kjøleskapet en time og tyve minutter. Tørkes godt av før den går på grillen.

Rett fra kjøleskapet og på grillen. Trenger ikke å romtemperere kjøttet. Det viktigste er at det er tørt på overflaten. Da får det lettere en fin og smakfull stekeskorpe.

Fordel med skikkelig varm grill.

Etter ca 3 minutter ble den snudd.

Etter ca 3 minutter på hver side var det over på indirekte varme og steke litt til.

Lå ca 5 minutter på indirekte varme. Under lokk selvfølgelig.

Så var det tid for hvile. Lå ca 5 minutter for at kjøttsaften skulle "sette seg".

Med mac and cheese.

Grønnsakene i dag kom fra der pepper'n gror. Nykvernet sort pepper altså.

Dette var nok det beste man har spist denne uka. Den smaken man får ut av godt kjøtt på en kullgrill, er vanskelig å overgå.



lørdag 12. april 2014

Beer Beef Ribs

Dette er samme type beef ribs som disse som jeg lagde for kort tid siden. Men i dag brukte jeg bare salt og pepper, som muligens er det beste til oksekjøtt. Men etter 2,5 timer i grillen, ble de fuktet med øl hver halve time til det var ferdig.

Salt og pepper.

13:00

16:30

16:30 og skvettet med litt øl.

17:30

18:30 tas de av.

Ser møre og fine ut.

De lå totalt 5,5 timer på grillen og ble enda mørere enn sist gang.

Veldig mørt og smakfullt. Kunne sikkert lagt enda litt lenger og svettet ut mer fett.

Røkringen kommer kun fra Kingsford-brikettene.



Muligens det beste jeg har spist denne uka.