Søk i denne bloggen

søndag 2. juni 2013

Picanha

Da var man hjemme og kunne begynne å grille litt igjen. Vel, begynte med en beer can chicken her om dagen. Den passet fint i Mini WSM'n. Tenkte nå å prøve picanha. Har kun grillet det som biffer før. Men ville nå prøve å tilberede den hel, low and slow. Ville prøve Mini WSM'n igjen. 

Er usikker på hva picanha heter på norsk. Ser ut til at dyret blir delt opp forskjellig i forskjellige land og jeg blir aldri klok på alle delene, men picanha er altså nummer 20 på bildet under. Picanha er et av de mest populære stykkene her i Brasil og er ganske dyrt, etter lokal målestokk. Men det er absulutt ikke det møreste stykket og er vel litt oppskrytt syns jeg. En picanha skal aldri være mye mer enn 1 kg. Er den noe særlig større enn 1,1 kg, er det ikke bare picanha i stykket.

En picanha på 1,25kg (altså kanskje litt for stor?).

Oppdeling av storfe i Brasil.

Er et ganske rent kjøtt med ganske grove fiber.

Rutet opp fettet for å prøve å få inn mer smak og at den ikke skulle "vri" seg underveis.

Smurt med litt olivenolje og krydret med like deler salt og pepper.

Inn med steketermometer i den tykkeste delen.


Her er et termometer for kjøttet og et måler røktempen. Brukte litt kirsebærflis for røk.

Da det digitale termometeret som målte røktempen plutselig falt fra 110 til 40 grader på et blunk, var det rimelig enkelt å konstatere at det var kaputt. Da var det over til analogt.

Tok av kjøttet på 66 grader kjernetemp. Det tok 1 time og 50 minutter.

Startet med en røktemp på ca 120 grader. Denne falt sakte til 80 grader på slutten.

Pakket i folie for å hvile.

Har her hvilt i en snau halvtime. Tempen steg ikke mer under hviletiden. Det gjør den ikke når man har laget det på lav temp. Hvis man steker på høyere temp derimot, vil kjernetempen som regel stige litt under hviletiden.


Selv etter å ha hvilt en stund, svettet det ut en del saft.

Ble rimelig mørt og veldig saftig.

Med enkle potetbomber fyllt med brie, sopp og løk og brun saus med fløte.





4 kommentarer:

  1. Picanha på norsk heter morbrad med fett lokk

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. Vart kan man köpa Picanha? Jag har letat över land och rike utan framgång!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er fra Brasil. Er litt usikker på hvor man kan få tak i det i Skandinavia. Men tror det heter "culotte" også. Så kanskje du kan spørre etter det? Eller som det er kommentert ovenfor; mørbrad med fettlokk?

      Slett