Søk i denne bloggen

mandag 20. august 2012

Weber Smokey Mountain på Hvaler


Hvis man er hjernevaska på grilling, må man jo ha en Weber Smokey Mountain (WSM). Det er ikke en grill men en smoker (røker), der maten blir varmebehandlet med lav temperatur og helst med røk over lang tid. Low and slow, sier dem "over there". Det er dette som er barbecue, der man bruker temperaturer mellom ca. 105˚C og 125˚C. Varmere enn det, så griller man faktisk.
WSM fås i to størrelser; 47cm og 57cm. Dette er en 57cm.

Dette er første test av WSM for meg og det ble kjøpt inn en svinenakke på 2,8kg. Skal lage pulled pork, må vite. Navnet kommer av at når det er ferdig, er kjøttet så mørt at man kan dra det ifra hverandre med to gafler. Fillegris, kaller mange det på norsk. Dette er ikke noe fancy mat men skikkelig snadder.

Tester her også grilltermometeret iGrill. En morsom sak med to sensorer og avlesning av temp via bluetooth til iPone eller iPad. Inkludert i appen man må laste ned, er det også masse musikk som kan brukes som alarmlyd, inkl. AC/DC, Rammstein og Øystein Sunde!


Her står dyret
Man må demontere den for å fyre opp.

Her legges det opp etter  Minion-metoden (etter Jim Minion fra USA). 
Dette skal gi konstant varme i 8 - 12 timer, uten etterfylling.


Her tennes det opp briketter som skal helles i midten.
Bruker tennbriketter for å få fyr.
Det er rister i to høyder, så det er plass til ganske mye mat. Men jeg bruker kun den øverste i dag.
Her er noen klosser med pecantre som har lagt i vann over natten. Da tar de ikke så lett fyr og ulmer sakte og gir fin røk. Som regel kan man si at trebiter mindre enn en knyttneve bør fuktes. Større bør ikke fuktes. 
Ca 9kg briketter og fuktet tre kart for å fyres igang. Røret i midten tas ut når glødene kull er fylt i.
Grisen, som har lagt over natten med rub (grillkrydder), er lagt på og iGrillen satt opp med en sensor i kjøttet og en inni smokeren for å måle røktempen.
Nederst her er det en vannpanne. Den fylles med vann (helst varmt så man får opp riktig temp fortere). Vannet gjør at det skal være lettere å holde jevn, lav temp. Noen bruker her sand isteden, kledd inn alu.folie for mindre rengjøring.
La en større, tørr, kubbe oppå det glødende kullet i midten. 
Smokin'!
Irriterende at Weber ikke har laget to små hull til termometer. Her tok jeg ut to skruer som holder rist og vannpanne. Rista lå fint likevel. Lokket er altfor trangt til å legge noen ledninger under.

Sånn ser iGrill-appen ut på telefonen. Her er røktempen 117˚C og kjøttet har 41˚C. Har satt inn høy alarm ved 125˚C og lav alarm ved 105˚C. Det er ferdige tempereturer i appen for forskjellig typer kjøtt, som her 71˚C.

Man kan lese av tempen på en kurve over tid. Her  ved starten da lokket ble lagt på.


Det er også termometer i lokket.
Det er ett spjeld i lokket som alltid skal stå fullt åpent og tre i bunnen hvor man regulerer tempen. Mer åpen gir mer luft og da høyere temp.

Var en tur i butikken og da jeg kom tilbake var det litt for varmt. Strupet da bittelitt på spjeldene. Fallet i tempen kan man se på kurven. Stilig.

Sånn ser det ut etter ca 11,5 timer. Kjernetemp har nådd de 90˚C jeg ville ha. Svinekjøtt er jo egentlig ferdig til å spise ved rundt 71˚C men ved 90-95˚C, har fettet gjort det enda mørere.

Til og med briketter til overs, så her kunne man ha røket over 12 timer uten etterfylling.

Her har kjøttet hvilt i alu.folie i en drøy halvtime. Benet dratt av og det er klart for "pulling".

Her er noe av kjøtter dratt i biter med to gaffler.

Hamburgerbrød med coleslaw, pulled pork og BBQsaus.

Klar til å dyttes i trynet. :-)Må si det var veldig lett å holde jevn temperatur på WSM. Kun små justeringer på de nederste spjeldene og den svarte utrolig raskt. Men det hadde gjort seg med et par hull for termometer. Og lokket er veldig trangt, så man må være obs på å ikke løfte hele greiene hvis man skal ta av lokket. (Her er det rom for bedre kvalitetskontroll hos Weber). Men det er jo unødvendig å ta av lokket før man er ferdig. Jeg sprayet kjøttet litt underveis med eplejuice. Og det kan man gjøre gjennom spjeldet. Fylte også på et par liter vann underveis. Det gjøres gjennom luken på siden.

Når det gjelder iGrillen, er det en artig men ikke livsviktig sak/leketøy. Rekkevidden er sikkert grei nok men den er ikke glad i hindringer som husvegger mellom senderen og telefonen. Mistet kontakten et par ganger.4 kommentarer:

 1. Bra forklart, og fine bilder. Det var en sabla sprek røyke grill sak dette...!

  SvarSlett
 2. Velkommen hjem til Norge.
  Tillykke med din første PP.

  Per

  SvarSlett
 3. Heisann...


  Vurderer en sånn smoker selv men vil gjerne ha temp ned under 100 grader. får du til det med smokeren eller ligger den alltid på over? Ellers.. knall innlegg :D Gleder meg til jeg skal lage min egen pulled pork :D

  SvarSlett
 4. Hei Morten.
  Tror det skal gå greit å holde under 100 grader, jeg har bare ikke prøvd selv ennå. Du kan også se litt i grillforumet www.grillet.no. Der er det mye ekspertise. Grillet.no har også en gruppe på Facebook. Pulled pork er kjempesnadder og lett å lage på WSM :-). Forresten litt av en blogb du har da. Øl og greier :-)

  Lars

  SvarSlett