Søk i denne bloggen

søndag 7. oktober 2012

Butterfly chicken og ny grillcap

Var sugen på kylling så det ble kjøpt inn en på ca 2kg. Hadde lyst til å prøve butterfly chicken og etter litt googling fant jeg ut hvordan man gjør det. Skjærte ut ryggbenet, åpnet den og fjernet så brystbenet og trimmet vekk litt fett og slintrer.



Ny cap, laget etter Pjokken's spesifikasjoner :-)

Her ligger "sommerfuglen".

Har tatt av lokkholderen for å bruke det ene hullet til termometer.

Brukte sjelden den holderen da jeg syns lokket kom litt i veien. Legger det heller på benken.

Grei temp for å grille kylling. Men var nok litt for kjip med kull, så måtte ha på mer da det tidlig begynnte å dø ut.

P.g.a. at jeg måtte etterfylle kull tok det nesten to timer å  bli ferdig. Her er den snudd for å få sprøtt skinn.

Crisping.


Her med fruens gratinerte poteter og en maiskolbe som var så tørr og elendig at jeg er flau. Brukte resten av sausen jeg brukte på spareribsen her. Smakte nesten bedre nå etter tre dager i kjøleskapet.



torsdag 4. oktober 2012

Første spareribs på UDS

Da var første måltid tilberedt på den hjemmelagede UDS'en. Hadde en spareribs i frysa, så den ble et lett offer. Lagde Teigens BBQ saus og Boston Baked Beans - "BBQ version". UDS'en gjorde jobben bra og spareribsen ble godkjent av "testpanelet". 

Spareribsen ble rubbet med grillgrydder bare en times tid før den skulle i røken.

Hadde i noen ildfaste murstein i håp om å holde jevnere temp enn i den forrige testen uten mat. Så ut til å hjelpe. Mye jevnere temp i dag. Men tok naturlig nok lenger tid få opp tempen ved starten.

Boston Baked Beans lagde jeg ca sånn:
Kokte ca 0,5 kg brune bønner i trykk-koker med ca 1,5 liter vann til de var møre. Tror det tok drøyt 45 minutter.
Følgende er ca mål, da jeg "tok det på slumpen":
2 ss melasse
2 ss brunt sukker
1 ss Heinz Spicey Brown Mustard
1/2 ts salt
1/2 hakket løk
125 g bacon i småbiter
1 ts Slap Ya Mama Original Blend Cajun Seasoning. (Dette er vel ikke i den opprinnelige oppskriften men hadde det i for å gi litt "heat"). Dette er en peppermiks av salt, rød og svart pepper og hvitløk. Kunne sikkert hatt i 1 ts til.

Tok en del av kokevannet fra de kokte bønnene i en bolle og blandet sammen melasse, sukker, sennep, salt og Slap Ya Mama. Hadde så bønnene, løk og bacon i en aluform og helte det andre over og rørte alt i sammen. Så var det inn i UDS'en der de sto i ca 2,5 timer.

Er jo mange "BBQ bønner" på boks å få kjøpt. Men er jo greit å lege dem selv, så man vet hva man får.





Spareribs rett fra pakka med "flapp" og membran

Flapp og membran fjernet og ribsen er trimmet til St. Louis style. Mer om Ribs her.

Pacantre for røk.

Mursten for å holde jevnere temp.

La ved avkappet, da det er greit snack.


På med bønnene mens spareribsen har lagt i 3,5 timer.

Noen av ingrediensene  til bønnene.

Her smørt med BBQ saus første gang.

Her mangler kun kaffe for å lage BBQ saus. Teigen's sier Tabasco men jeg brukte i dag Slap Ya Mamas Cajun Pepper Sauce. Mener den har mer smak enn Tabasco.


"Boston Baked BBQ Beans".

Etter seks timer så det greit ut. Ble smørt med BBQ saus tre ganger den siste timen.



En del kull igjen som kan brukes siden.




Første test var altså rimelig vellykket må man kunne si. Nå gjenstår nye utfordringer med å få tak i svinenakke, brisket, etc. Det er jo vanskelig nok i Norge, men der kan man i hvertfall språket flytende. Men det hjelper ikke alltid der heller, da jeg har opplevd at betjeningen i butikken har sett ut som om jeg har snakket gresk når jeg har spurt etter et kjøttstykke.... Men nå har jeg i hvertfall bevepnet meg med diverse bilder av grisens og oksens anatomi. Men det rare er at sånne "oppdeling av grisen-bilder" ikke er like i alle land. Bare prøv å google litt så skal du se..... Men dem har både gris og okse her i Brasil, så det går nok godt til slutt. :-)





onsdag 3. oktober 2012

Ugly Drum Smoker (UDS)

Da det er dårlig utvalg i griller og smokere her i Natal, må man løse det selv. "Nød lærer naken kvinne å spinne", har jeg hørt. Vel, nød lærer også sulten Pjokk å lage seg en UDS. Har derfor laget meg en Ugly Drum Smoker (UDS) som det kalles. Her er litt om hvordan man lager en og første test med fyr som om det skulle lages mat.



Utgangspunktet.

Hadde en vaskemaskin som tok kvelden. Brukte da en del av trommelen til å lage kullkurv.

Festet trommelen på en kullrist.


Måtte slipe vekk denne falsen for å få lokket til å passe. Dette var et lukket fat som toppen var slått av på. Lettere hvis man får tak i ett fat med løst lokk som hører til hverandre.

Boret tre hull for lufttilførsel.

Vasket med såpe og vann.

Fyret så opp med en sekk kull for å brenne rent.

Tempen stoppet på ca 220 grader med lokket på.

Da jeg gløttet på lokket ble det mer fart i sakene.



Blir litt rot når man holder på. Og væskebalansen må passes på....

Satt in tre stk. 1 toms kuleventiler til å regulere trekken.

Her er skruer for å holde to grillrister og varmedeflektor på plass. Har også satt på en dør for å sjekke kullet underveis.

Kullkurv.

Varmedeflektor for å få indirekte varme opp til kjøttet.

Et fat til å samle drypping fra kjøttet. (Og speilbilde av taket over grillplassen).
Her har den fått litt ny maling og hjul, så man slipper å løfte på seg brokk. Termometer i lokket er fra en Weber kulegrill. Her er det klart til prøvefyring for å sjekke hvordan den virker. 

Ca 4 kg kull.

Har lagt opp etter Minion-metoden med et søkk i midten til å fylle på glødende kull.

Ca et halvfullt opptenningsrør.



La på en bit pecantre for å røke den inn og se om hvordan det så ut.

Litt lekkasje i døra men det er det på WSM også.

Etter ca 10 minutter er det fin røketemp, så trekken ble redusert ned fra fullt åpne ventiler. 

Stengte inn ca 50% på alle ventilene.

Sånn så det ut etter 7,5 timer.
Og sånn var det etter 10 timer. 

Litt for varmt til røking men det var ikke noe på rista denne gangen.

Fremdeles varme her.


Etter over 10 timer er det altså fremdeles litt futt igjen av drøyt 4 kg kull. Syns det ser lovende ut til første test med mat på rista. Apropos rist, så har jeg ikke laget de ennå. Tenkte å jukse litt og få tak i et par 57cm fra Weber, da de passer perfekt. I mellomtiden låner jeg en fra Performeren. Varmedeflektoren og døra ble skjært ut fra et annet fat.

Ellers virker den litt nærvøs og ustabil på tempen. Ganske bra men ikke så stabil som WSM'en. Har justert en del opp og ned på trekken under denne testen. Det er jo mest sannsynlig p.g.a. kullet. På WSM'en har jeg kun brukt briketter og da er det silkeføre. Som kan ses på bildene her, er jo kullet jeg har fått tak i av variabel størrelse. Ville gjerne brukt briketter men de er ikke i handelen her. Og så har jeg ikke noe vann i panna eller noen stener eller sand for å holde mer stabil varme, som jeg har vært inne på her. Kanskje jeg legger på noen varmebestandige murstener neste gang. Vi får se.

Ellers er det vel litt dårlig håndverk her, men det må man vel kunne se gjennom fingrene med, da det kalles en Ugly Drum Smoker? Det mangler også et par praktiske og kosmetiske detaljer som kommer senere,  men uansett, så tror jeg denne dunken er klar for BBQ.

Klikk her for å se hvordan den ble til slutt.