Søk i denne bloggen

søndag 30. mars 2014

Sunday Blues Ribs

Når man våkner på en søndags morgen, og føler det er noe man savner, er det bare å rusle ned til slagter'n å kjøpe et par ribs, gå hjem, fyre opp grillen og late som ingenting. Fyrte opp som i går, med "slangemetoden". Det var litt vind i dag og det påvirket tempen i grillen en del. Har jo ikke termometer men det kunne merkes og det tok en del lenger tid enn det jeg hadde regnet med. Disse ribbene er bare på litt under 500g hver.

Brukte samme rub som i går, en miks av cajunkrydder og brunt sukker.


Dette er baby back ribs og klokka er 11:33

14:31

16:48

Når man ikke har trevirke til å røke med, kan man jukse litt med en sånn saus.

16:50 og smurt med litt saus.

17:33 ferdig.

Når man smiler litt for seg selv mens man sitter å gnager på dette, da vet man at det er gode greier :-)


lørdag 29. mars 2014

Beef back ribs

Dette er første fyring i den nye Weberen. Og første gang man lager denne type okseribbe. Har ikke sett sånn ribbe i handelen hverken i Norge eller Brasil. Det er ribben fra øverst på ryggen og som sitter sammen med rib eye (entrecote). Denne er importert fra USA og kjøpt på Costco her i Ulsan. Prøver her også for første gang denne måten å legge opp brikettene på.

Når det gjelder oksekjøtt, så mener mange at det kun bør brukes salt og pepper. Er delvis enig i det. Men siden det er ribs, så ville jeg prøve med samme metode som er vanlig for spareribs av svin.

Denne grillen har jo ikke termometer og jeg har heller ikke noe steketermometer her, så dette gikk på "feeling" og litt instinkt :-) Startet med alle spjeld fullt åpne. Strupet så inn 50% i bunn og senere inn til bare 25% åpent. Alltid fullt åpent i toppen.


Okseribbe fra USA på ca 1kg.

USDA (United States Department of Agriculture) har en standard for gradering av kjøttkvalitet.  Det fineste er Prime. Så kommer Choice, Select, Standard, Commercial, Utility, Cutter og Canner.

Har ennå ikke funnet noe vanlig grillkrydder/rub her men kom over denne koreanske versjonen av Cajunkrydder. Ikke så verst og heller ikke så sterk. Usikker på hva den inneholder da jeg ikke forstår så mye koreansk (les: ingenting). Men tror i hvertfall den har salt, chilli, hvitløk og muligens paprika. Blandet den 50/50 med brunt sukker.

Det syns ikke her, men membranen på undersiden ble fjernet.


Denne måten å legge opp brikettene, kalles the snake eller fuse method. Bruker her Kingsford briketter.

Tenner bare opp i enden, så brenner det bortover etterhvert.

Ca. ett minutt, så er det fyr.


Lokket selvfølgelig på hele tiden.

Etter en time.

Etter en time.

Etter tre timer.
Etter fire timer.
Etter fire og en halv time. (Har rotert den  litt underveis).
Etter fire og en halv time hadde jeg på litt BBQsaus.
Etter fem timer ser det greit ut og det tas av.


Det ble rimelig mørt men kunne muligens lagt litt lenger. Skal prøve det neste gang. Men det ble absolutt godt. Fin avveklsling fra den vanlige spareribsen. Brikettene fra Kingsford satt en god smak på kjøttet. Dette er mat for menn!

tirsdag 25. mars 2014

Weber One-Touch Silver - Unboxing

Det ble jo anskaffet en Weber Smokey Joe for kort tid siden. Den er jo fin men har litt begrenset kapasitet, så denne Weber One-Touch Silver (OTS) ble handlet inn for å kunne variere litt mer. Dette er billigutgaven av One-Touch Gold, som har bl.a. termometer og skikkelig askeoppsamler. Men selve kula er den samme på begge og på Weber Performer som jeg har fra før. Så her er det gode muligheter for low & slow også.




Ja Weber lager heller ikke alle deler i USA lenger.





Dett var dett.

En liten krok til å henge lokket med. Men er redd dette kan skade porselen-emaljen etterhvert.

Grillrist med 57cm diameter.

Det fulgte med en aluform og et par kullholdere.

Dette er en av måtene å plassere kullholderene på, hvis man skal grille inndirekte.

"Propellen" i bunnen er et kombinert spjeld og til å feie ut asken.


torsdag 20. mars 2014

Grillbriketter

Da man er på jobb for en tid i Sør-Korea, var man jo på forhånd litt spent (Les: litt bekymret) på hva slags grillutstyr de hadde her. Etter litt tid her, kan man slå fast at bekymringene var unødvendige. Her har man både Weber-griller og anerkjente briketter. Så en Smokey Joe ble innkjøpt for å stagge de verste grill-abstinensene. Dette er mitt første møte med Kingsford Charcoal Briquets, så disse måtte testes snarest. Det man hadde som ikke var frossent, var noen pølser. Godt nok.

Angående briketter, så fant jeg også ut, etter litt mysing på youtube, hvem som først startet med seriøs produksjon av disse. Det var Henry Ford som på 20-tallet startet med å bruke trevirke som var til overs etter bilproduksjon, til å lage briketter. Edward G. Kingsford, gift med Ford's kusine, forhandlet oppkjøpet av land der Ford bygget et sagbruk, en fabrikk for bildeler i tre og altså brikettfabrikken. Brikettene het opprinnelig Ford Charcoal Briquets men ble senere til Kingsford Charcoal Briquets for å ære Edward G. Kingsford.

Her er en video om hvordan briketter lages.
https://www.youtube.com/watch?v=RjFNAKugkv0



20 briketter

En sånn gassbrenner er fin til å fyre opp med. Ca 30-40 sekunder var nok til å få fyr.

Så er det bare å vente til alt kullet er varmt.

Sånn ser det ut etter 15 minutter. Litt men ikke mye røk.

30 minutter etter oppfyring er det omtrent klart.

Godt og varmt.

Dratt utover og klart til grilling.



Dagens.

Sånn ser det ut 1,5 time etter oppfyring.

Varmen er avtagende og litt svak for mere grilling.

Disse brikettene var helt greie. Satt en ekstra fin smak på pølsene som ble grillet under lokk. Og de røk mindre enn enkelte andre merker jeg har prøvd i Norge. Så skal nok komme mye godt av disse.

13. april.
Liten oppdatering:
Har brukt disse brikettene noen ganger nå og kan fortelle at når de brukes i større mengder på en stor grill, så ryker det en del i begynnelsen. Og det blir mye mer aske enn fra vanlig grillkull. Men de brenner jevnt og gir en fin røksmak på kjøttet.