Søk i denne bloggen

torsdag 31. mai 2012

Varmrøkt laks

Laks er jo snadder, så etter inspirasjon fra andre blogger, ble jeg sugen på å ha det igjen.
For å få litt ekstra smak, kan man jo ha på det man liker. Her ble det laget til en saus av brunt sukker, salt, pepper, dill og sennep.

Brukte ca 4 ss brunt sukker, 1 ss salt, 2 ss dill og sennep nok til at jeg klarte å blande det til en tykk saus. 

Men man kan jo prøve seg fram etter egen smak. Det er det som er greit med å holde på litt på egenhånd; man gjør som man føler for. Noen ganger blir det digg, andre ganger blir det hundemat.

Grillen jeg brukte i dag, var Weber Performer. Veldig bra og fleksibel sak.



Laksefilet fra Chile

Ingredienser: Salt, dill, sennep og brunt sukker. Glemte malt pepper, så det hadde jeg på etterpå.

Her er sausen ferdig blandet

Her har laksen lagt et par timer i kjøleskapet, smørt inn med sausen. Jeg glemte å ha pepper i sausen, så det hadde jeg på her.

Indirekte varme med epletre fra Hvaler for røk.

På med laksen og på med lokket og vente i 25 minutter. Da passer det fint med en kald øl.

Salaten til fruen.

Etter 25 minutter ser det sånn ut. Syns ikke det ser noe særlig ut jeg.

Men det ble i grunn ganske bra. Servert med kokt potet, salat og tzaziki. Drikke: "Pink champagne", d.v.s. musserende rosévin. Vet ikke om det er "riktig" men det var i hvertfall godt. Og så er det jo samme farge som fisken. :-)

Det ble en bit til overs, til stor glede blant guttane.


Den beste varmrøkte laksen jeg har smakt, var imidlertid i Skagen for en del år siden. Kjøpte en bit på røkeriet og spiste med ferskt brød, smør og en "Rød Aalborg". DET var digg, det.






fredag 25. mai 2012

Kjøttkake på spyd

Kjøttdeig er et fleksibelt produkt. Kan brukes til mye rart. Her har jeg laget til noen grillspyd. Blandet inn hakket løk og tomat (uten guffa i midten) og en kryddermiks bestående av salt, pepper, cumin, grillkrydder, oregano og cayennepepper. Ifølge fruen litt for mye cayennepepper, men jeg syns det var digg. Hadde jo kald pils ved siden av jeg, da. Bruker her grillen Weber Smokey Joe, som er fin til slike småtterier. Husk å bruke lokket.





Griller dem først over god, direkte varme.

Smokey Joe lever opp til navnet sitt med epletre fra Hvaler.

Har her snudd dem en gang.

Og litt til.

Etter å ha fått litt farge, ble de lagt over på indirekte varme og smørt inn med litt Jack Daniel's spicy original BBQ sauce og på med lokket igjen.

På med litt ost på slutten.



Hvis man ikke er på lavkarbodiett, kan man legge den i et pølsebrød, så det blir litt mer ut av det. Går sikkert greit med en salat og. (En fordel å nappe ut spydet før man spiser den i pølsebrød...).



torsdag 24. mai 2012

RIBS og røktre

Kongen av BBQ må vel være spareribs, eller baby back ribs. Spareribs sitter på siden mens baby back ribs sitter oppå ryggen. De kan visst kalles baby back når de er under 0,8 kg. Er de større, kalles de bare back ribs. Bena på baby back ribs er en del bøyd, mens spareribs er mer rette. Når det gjelder spareribs, kan denne trimmes ned til et stykke som kalles St. Louis style. Man skjærer da bort det nederste "leddet" og får en litt penere ribbe.

For å være ærlig, så har jeg nok trodd at en del av det jeg har kjøpt her nede, har vært baby backs fordi de har vært små. Men mest sannsynlig har det nok vært spareribs som er skåret til. Pakkene er kun merket med svineribbe og det er ikke alltid lett å få greie på hvilken del det er. Men altså, er bena en del bøyd, er det nok baby backs.

Ser at Rema 1000 selger "BABY BACK RIBS Den originale spareribsen - med smak av Texas". Jeg har ikke prøvd denne og lurer på om det er baby back ribs eller spareribs, for det kan jo ikke være begge delene?? Den skal også bare varmes i 15 minutter. "Rema-ribba" er sikkert god den, men skal man lage skikkelige ribs, tar dette minimum tre timer. Low and slow. Gjerne med litt treflis for røksmak.

Angående røkflis, er vel hickory den mest vanlige. Men jeg syns den kan bli vel kraftig hvis man ikke er veldig forsiktig. Har gått fem på flere ganger ved at jeg har brukt for mye. Mesquite er enda værre syns jeg. Det fleste frukttrær kan visst brukes og jeg fikk tak i noe epletre sist jeg var på Hvaler. Den er mye mildere. Men man må jo prøve seg fram. Er ikke alltid nødvendig med røk heller. Skal man grille kylling med sprøtt skinn, så bruk ALDRI røk, for røken gjør at det ikke blir sprøtt.


Her vises oppdelingen av ribba.




Hvis man ikke får tak i noen av de ovenstående stykkene og er skikkelig sugen, så er det en annen mulighet. Sjekk her:






Her er en mindre pen spareribs.


Og her har jeg forsøkt å skjære den ned til en litt penere St. Louis style rib.


For å ta av membranen, kan den først løsnes litt med en smørkniv.


Så kan man dra den av med tørkepapir. 


Hvis det er en sånn "flapp", bør den skjæres av.



Men i dag var det baby back ribs som skulle på grillen. De jeg fikk tak i her, er nok blandt de minste jeg har sett. Ca 0,5 kg hver.


Her er membran fjernet og det er klart for rubbing.


I dag smurte jeg på litt god sennep først men det er ikke nødvendig. Ble kanskje litt mye smak..?


Hadde så på rub og lot den slappe av i kjøleskapet en stund. Kan også ligge over natta for mer smak.


Her har jeg hatt litt under et halvt opptenningsrør med varm kull over noen utente kull. Og så på med litt epletre fra Hvaler som har vært gjennom kompostkverna til fatter.


Under ribbene er det en form med varmt vann. Vannet hjelper til å holde det fuktig og visstnok en jevnere temp. ( Også slipper du å grise til mer enn nødvendig). Noen setter enda en form over kullene men det gidder jeg ikke. OK, på med lokket og poppe en ølboks....



Etter en time. Sprayer ribbene med litt eplejuice ca hver halvtime.

I dag klarte jeg faktisk å holde meg rundt denne tempen i tre timer uten å ha på mer kull. Bare litt finjustering på luftinntaket i bunn. I toppen var det fullt åpent hele tiden.


Etter 1,5 timer, sprayes med litt mer eplejuice, pakkes i alu.folie og legges tilbake på den kalde siden av grillen.


Etter 1,5 timer i folie.


Når det er ferdig, skal kjøttet ha trukket seg litt tilbake fra bena. Det har det ikke gjort så mye her, men denne var grei nok. Litt tyggemotstand og faller nesten av bena. Er smak og behag hvordan man vil ha det.



Med den bøyen på bena, er nok dette baby backs, ja.


Denne har lagt en halv time lenger (altså vært på grillen i totalt 3,5 timer) og nå begynner bena å titte frem. Så denne er enda mørere.

Man må prøve seg fram med hva slags rub man liker og hvordan man vil ha det til slutt. Kan også smøre inn med BBQ saus på slutten. Er det seigt, så pakk det inn igjen og legg det tilbake. Ta et par øl og prøv igjen. Det blir bra til slutt.









torsdag 17. mai 2012

Drikke til grill

Det er veldig viktig å drikke godt mens man griller. Mest vanlig er vel øl. Men en og annen forfriskende drink er jo også godt. F.eks Cuba libre eller en lett gin-tonic. Men da bør det helst være Hendrick's med skiver av slangeagurk istedenfor sitron eller lime. Men skal man drive å grille i timesvis kan det lønne seg å holde seg til øl, så man husker hvordan det ble.....









onsdag 16. mai 2012

Okseribbe


Okseribbe er vel ikke så vanlig grillkost i Norge. Her i Brasil er det mer vanlig. Dette er imidlertid første gangen jeg har prøvd. Kjørte en test med to forskjellige metoder. En i en åpen grill og en i Weber-kula, innpakket i celofan og alu.folie. Er jo skikkelig tyggis, så det tar en stund. Mener å huske det tok ca seks timer. Og dette var små stykker av den nederste, tynne delen av ribba.


Her ligger den ene på høyeste hakk i smia.

Kun saltet med grovt salt. 

Den andre pakket inn etter beste evne.

"Brasil mot USA"

Så ille ser det ut etter nesten seks timer.

Legges med kjøttsiden ned på slutten for å "svi" den litt. Blir sprøtt og godt .

Denne lå innpakket i Weberen.

Svis også litt på slutten.

Den øverste lå innpakket og den nederste lå åpent.

Øverst den som var innpakket og nederst, den som lå åpent. Må si at den som lå åpent ble saftigst. Mye fett men det gir jo smak og saft til kjøttet. Kan jo skjæres bort når man skal spise hvis man har slike fobier.